Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015

5 υπέροχοι ελληνικοί προορισμοί για το Σεπτέμβρη. ταξίδια

 

Όταν η φύση σκηνοθετεί το φθινόπωρο, τα φύλλα πέφτουν σε slow motion και τα χρώματα ακολουθούν τη παλέτα της γης....







Το σενάριο σιωπή. Το σκηνικό πέτρα, δέντρα, νερό και ουρανός. Τα φώτα ένας μουντός ήλιος φιλτραρισμένος από τα σύννεφα. Μουσική τα ποτάμια, τα ακίνητα νερά της λίμνης και η βροχή. Και πρωταγωνιστής, σε ρόλο indian summer παραθεριστή, εσύ.

Καστοριά

Γιατί να πάτε τώρα Για να λυτρωθείτε από την καθημερινότητα πλάι στην ασημένια λίμνη που καθρεφτίζει το απόλυτα ιμπρεσιονιστικό τοπίο. Χαλί από ξερά φύλλα, κρύος αέρας φορτωμένος μυρωδιές, το χέρι και το βλέμμα που σου λείπουν κι ένα σμάρι πουλιά που σηκώνεται ξαφνικά και σε τρομάζει.

Μείναμε Στον μικρό ξενώνα εξοχής Βυσσινόκηπο, που φιλοξενείται σε πανέμορφο κήπο 5 στρεμμάτων με ιτιές, κερασιές, βελανιδιές και θέα στη λίμνη, 4 χλμ. έξω από την πόλη, στην περιοχή Απόσκεπος. Καθένα από τα 10 δωμάτια είναι μοναδικά διακοσμημένο, με ξύλινα έπιπλα και καλαίσθητες ταπετσαρίες.

Αξέχαστο θα σας μείνει το λικέρ βύσσινο, που φτιάχνει ο ιδιοκτήτης, αλλά και το γευστικό πρωινό με προϊόντα ντόπιας παραγωγής (τηλ.: 24670 29721-2, www.hotelvissinokipos.gr). Εναλλακτικά, στον ανακαινισμένος ξενώνας Πέτρινο Πεντόλβιο, στον οικισμό Σιδηροχώρι που έχει κρατήσει για τον εαυτό του ένα από τα ωραιότερα μπαλκόνια της Καστοριάς, στα 1.100 μέτρα υψόμετρο, με φοβερή θέα στη λίμνη και τα παραλίμνια χωριά της (τηλ.: 24670 72500, www.pentolvio.eu).



Φάγαμε Το Στέκι της Παρέας ξεκίνησε πριν από 46 χρόνια σαν στέκι για τους φαντάρους των κοντινών στρατοπέδων κι από τότε αποτελεί σταθερή αξία για τους ντόπιους. Θα φάτε το περίφημο χοιρινό κότσι τους, γουρουνόπουλο στη γάστρα, ψαρονέφρι με σάλτσα δαμάσκηνο κι άλλα νόστιμα κρεατικά (Υπολοχαγού Διάκου 10, τηλ.: 24670 82397, από €12 το άτομο).



Ψωνίσαμε Μήλα και ντόπια φασόλια γίγαντες από τη λαϊκή αγορά που γίνεται το Σάββατο στην πλατεία Μακεδονομάχων, στη Βόρεια Παραλία. Τα καλύτερα δείγμα γουνοποιίας τα βρήκαμε στο κεντρικό κατάστημα Έδηκα (τηλ.: 24670-27771-73).

Κάναμε Το γύρο της λίμνης με ποδήλατο, κάτω από θεόρατα πλατάνια και ιτιές. Στο δρόμο συναντήσαμε περιπατητές, ψαράδες με μονόξυλα στα ρηχά, αλλά και πάπιες, πελεκάνους και κορμοράνους που κρύβονταν στις καλαμιές.



Βόλος

Γιατί να πάτε τώρα Για να κάνετε βόλτα με ποδήλατο, εσείς κι η αγάπη σας. Ο ένας στη σέλα κι ο άλλος αγκαλιά, να μοιράζεστε τα ακουστικά από το ipod, αδιαφορώντας για την τρελή κίνηση γύρω σας. Ο Βόλος είναι πολύ πιο ερωτικός απ” ό,τι φαντάζεστε. Ίσως είναι η γλυκιά μέθη από το τσίπουρο. Ίσως που είναι μια ανάσα από τη θάλασσα κι άλλη μια απ” το βουνό.

Μείναμε Στο Volos Palace, στο πιο στρατηγικό σημείο της πόλης, ένα βήμα από το Δημοτικό Θέατρο και την παραλία με τα διάσημα τσιπουράδικα. Νεοκλασική αρχιτεκτονική, λευκά μάρμαρα, βαριές κουρτίνες, ξύλο και πολυτελή υφάσματα συνθέτουν το σκηνικό στο εσωτερικό του city hotel (Ξενοφώντος & Θρακών, Βόλος, τηλ.: 24210 76501,www.volospalace.gr).



Φάγαμε Στο ολοκαίνουργιο τσιπουράδικο Το Με ζέν, στο οποία βρήκαμε τσίπουρα και άλλα αποστάγματα από όλη την Ελλάδα: από την Κρήτη μέχρι και τη Θράκη. Όλα συνοδεύονται από διαφορετικούς μεζέδες που μαγειρεύονται σε ανοιχτή κουζίνα. Η ιδέα αυτού του ιδιαίτερου gourmet τσιπουράδικου ήρθε στον ιδιοκτήτη κυρ. τρώγοντας τάπας στη Βαρκελώνη και πίνοντας παλαιωμένες γκράπες στη Ρώμη. (τηλ.: Αλλονήσου 8 με Δημητριάδος, τηλ.: 24210 20844, mezen.gr, από €12 το άτομο).





Γλυκαθήκαμε Με χαλβά στη λαδόκολλα από τον Παπαγιαννόπουλο, που γλυκαίνει τους περαστικούς από το 1919. Παπαδιαμάντη & Βασσάνη 2, τηλ.: 24210-21340.

Μυρίσαμε Φρέσκο καφέ να αλέθεται και να καβουρδίζεται στην 60 χρόνων μηχανή του Καφεκοπτείου του Χατζηφωτίου. Ελ. Βενιζέλου 45Β.

Είδαμε Το γραφικό σταθμό του Εβαρίστο Ντε Κίρικο που μας πήγε πίσω στις αρχές του προηγούμενου αιώνα: μικροαντικείμενα, σπάνιες φωτογραφίες, τηλέγραφοι, ξύλινα εκδοτήρια εισιτηρίων, ρολόγια σταθμών, ωρογράφοι και «πρωτόγονα» όργανα μέτρησης. Τηλ.: 24210-23424. Επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού, από Δευτέρα ως Παρασκευή, 7:30-14:30. Είσοδος ελεύθερη.



Ιωάννινα

Γιατί να πάτε τώρα Για να δείτε το είδωλό σας στις γεμάτες νερό λακούβες των δρόμων. Αυτό τον καιρό, η πόλη μοιάζει γυάλινη γιατί συνεχώς βρέχει και όλα αστράφτουν και γυαλίζουν. Μοιάζει εύθραυστη, ψεύτικη, αδύναμη, σχεδόν ασπρόμαυρη. Κρατώντας μια κόκκινη ομπρέλα, θα σκεφτείτε ότι η βροχή είναι η μουσική του ανθρώπου που νιώθει σαν ραγισμένο κουκούλι τρυφερότητας.

Μείναμε Στο ανακαινισμένο ιστορικό ξενοδοχείο Metropolis που άνοιξε στο Νο 33 της οδού Αβέρωφ. Η ανακαίνιση δεν επηρέασε τον εξωτερικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ούτε του στέρησε την ατμόσφαιρα του αρχοντικό στο εσωτερικό του. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στο σπιτικό πρωινό –έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου–, που περιλαμβάνει από ζυμωτά ψωμάκια, χειροποίητες μαρμελάδες, αγνό μέλι και παραδοσιακή ηπειρώτικη κουρκουτόπιτα.






Φάγαμε Σε μια από τις πιο πρόσφατες αφίξεις Τα…ξύδια. Εδώ τρία νέα παιδιά έχουν δημιουργήσει το δικό τους χώρο όπου καλούν τους κατοίκους τις πόλεις να δοκιμάσουν ένα φρέσκο μεσογειακό μενού με μερικές ευχάριστες εκπλήξεις από τη Μικρά Ασία.

Μη φύγετε χωρίς να φτάσουν στο πιάτο σας φιλετάκια πρεσπιώτικα με κρασί και φετα τυλιγμενη σε φύλλο κρούστας με σουσαμι και μελι. ( Λεωφ. Δωδώνης 18, 2651049332). Μια από τις επόμενες ημέρες, πιάσαμε τραπέζι στην Πάπρικα ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο με γνήσιο ελληνική κουζίνα.

Στα must κοντοσούβλι, γεμιστό ψαρονέφρι και γευστικό χαλούμι (Οδός Δωδώνης 79, τηλ.: 2651 049077, www.paprika-ioannina.gr, από €15 το άτομο).



Γλυκαθήκαμε Με γιαννιώτικο μπακλαβαδάκι και άλλα φρεσκότατα στο Διεθνές. Κάτω από το Ρολόι. τηλ.: 26510 85900 ή στο Montage «παλιά» στοά Λιάμπεη.

Ακούσαμε ρεμπέτικα και λαϊκά στη Στοά Λούλ όπου λαική ορχρήστρα ντύνει μουσικά τις βραδυές των θαμώνων (Ανεξαρτησίας 78, τηλ.: 2651071322).


Λίμνη Πλαστήρα

Γιατί να πάτε τώρα Για να χαθείτε μέσα στο δάσος και να κουραστείτε μετρώντας τις αποχρώσεις που μπορούν να πάρουν τα φύλλα πριν πέσουν. Για να εντρυφήσετε σε μυρωδιές, μανιτάρια, ξωτικά του δάσους και συναισθήματα που είχαν παγώσει. Αυτή είναι ώρα που πετάς τη μάσκα της πόλης και την παρατηρείς να βυθίζεται στη λίμνη.

Μείναμε Στο ολοκαίνουργο Montanema Handmade Village που μόλις άνοιξε τις πόρτες του. Δεν πρόκειται για ένα ακόμα ορεινό κατάλυμα αλλά για μια ολοκαίνουργια απολύτως χειροποίητη εμπειρία φιλοξενίας μες στην παρθένα φύση των Αγράφων.

Εδώ. στο καταπράσινο φαράγγι του Ανθοχωρίου 4,5 χλμ. από τη λίμνη Πλαστήρα, γεννήθηκαν 33 διαμερίσματα και βίλες που μοιράζονται σε πετρόχτιστα σπίτια με κεραμιδένιες στέγες, χειροποίητες λεπτομέρειες και παλιά αντικείμενα από προσωπική συλλογή, ενεργειακά τζάκια, λαξευμένα μπάνια-έργα τέχνης και βεράντες που σχεδόν χαϊδεύουν τα έλατα (Ανθοχώρι, τηλ.: 694 7275714,www.montanema.gr).





Φάγαμε Πρασοτηγανιά και αρνάκι κλέφτικο στη λαδόκολλα στο Αγνάντι, με θέα στη λίμνη. Για το τέλος τραγανό κολοκύθι του κουταλιού. Νεοχώρι, τηλ.: 24410 93190-1, από € 12 το άτομο.

Είδαμε Την πιο μελαγχολική ανατολή του ήλιου από τον αιωνόβιο μαλόκεδρο στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο Νεοχώρι.

Γλυκαθήκαμε Με ρετζέλι (κολοκύθι σε μούστο) που αγοράσαμε από τους πάγκους στο δρόμο που ενώνει το Κρυονέρι με τα Καλύβια Πεζούλας.

Αγοράσαμε Μαύρο Μεσενικόλα από το οινοποιείο Καραμήτρου. Μεσενικόλας, τηλ.: 24410 95250, www.messenikolaswines.com

Ναύπακτος

Γιατί να πάτε τώρα Για να κεράσετε την ψυχή σας το πιο γλυκό ηλιοβασίλεμα, από το πάρκο του Θερβάντες. Σαν άλλοι Δον Κιχότες θα τρέξετε να σώσετε τον ήλιο που θαλασσοπνίγεται στον Κορινθιακό, θύμα της φθινοπωρινής ναυμαχίας. Του δίνετε το φιλί της ζωής και αυτός σας κλείνει ραντεβού την αυγή πίσω από τα τείχη.



Μείναμε Στο Αρχοντικό της Πέπως, ένατο english country νεοκλασικό αρχοντικό του 1850, μερομαντικά δωμάτια (Ιλάρχου Τζαβέλλα 11, τηλ.: 26340 38185-6, arxontiko-pepos.gr). Εναλλακτικά, στο ξενοδοχείο Ακτή δίπλα στα βενετσιάνικα τείχη όπου ρετρό έπιπλα συνυπάρχουν με δημιουργίες του Philippe Starck (Θ. Κορυδαλέως 3, Γρίμποβο, τηλ: 26340 28464-5, www.akti.gr).







Φάγαμε Πειραγμένη ελληνική κουζίνα στον Πάπουλη, ανατολικά του λιμανιού: αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα με πολτό ψητής μελιτζάνας, πιπεριά Φλωρίνης και κριθαρένιο παξιμάδι, και τέλεια μπριζολάκια κρασάτα με κεφαλογραβιέρα (Σισμάνη και Φορμίωνος, τηλ: 26340 21578, από €15 το άτομο. Και στο σαν σπιτικό εστιατόρια Κουζίνα της Μαρίας Λόης. Στα τραπεζάκια με θέα το λιμανάκι θα φάτε πεντανόστιμα πιάτα και θα γλυκαθείτε στο τέλος με αφράτη και ταυτόχρονα υγρή σοκολατόπιτα (Ανεμογιάννη 3, τηλ.: 2634038411, από €20 το άτομο).



Γλυκαθήκαμε Με ζεστές βάφλες (συν δυο μπάλες παγωτό, μπόλικη μερέντα και τριμμένο μπισκότο) στο πέτρινο Castello, σχεδόν μέσα στο κάστρο, κάτω από τα αιωνόβια πεύκα. Τηλ.: 2634 21925.

Περπατήσαμε Στο πάρκο Θερβάντες όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του πατέρα του Δον Κιχώτη. Είχε πολεμήσει γενναία στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Ξενυχτήσαμε Κάνοντας περαντζάδα στο Στενοπάζαρο και στάση για ποτό στο On the Rocks όπου σπάσαμε τον πάγο με μουσικές από τα ’60s και τα 70’s.

Πηγή: arttravel.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια και στο
https://www.facebook.com/hobbakias